Ładne i pożyteczne: Bazylia
Rodzaj bazylia liczy 35 gatunków występujących naturalnie w klimacie zdecydowanie cieplejszym niż Polska, głównie w Afryce i Azji.
Ja uprawiam w ogrodzie odmiany bazylii pospolitej Ocinum basilicum .
Bazylia jest rośliną zielną. Ma liście błyszczące, zielone, dochodzące do 5 cm długości.
W kuchni używa się świeżych, mrożonych lub suszonych liści, które ścina się w czasie kwitnienia.
Wówczas roślina odrasta i powtórnie kwitnie. Bazylia jest niezastąpionym składnikiem potraw z pomidorami, kurczaka po tajsku z bazylią, twarogu.
Bazylia jest miododajna i podobno odstrasza komary.
Co zrobić, jeśli chcemy mieć świeżą bazylię w doniczce lub w ogrodzie?
Wysiewać w maju do gruntu nasiona, w rzędach co 25-30cm od siebie, Gdy rośliny będą w fazie dwóch liści rośliny przerywamy, zostawiając najsilniejsze egzemplarze (mniej więcej co 15-20cm w rzędach). Trzeba pamiętać, że bazylia lubi ciepłe, osłonięte od wiatru, słoneczne stanowiska. Wysadzamy rośliny do ziemi żyznej i przepuszczalnej, zapewniamy umiarkowane podlewanie i regularnie obrywamy czubki pędów, aby rośliny się zagęszczały a kuchnia miała dostęp do świeżych ziół.
Odmiany bazylii:
- „Purpurascens” o ciemnofioletowych liściach i pokroju gatunku., aromat podobny do gatunku. Silny wzrost.
- „Siam Queen” bazylia tajska(?) zielone liście, fioletowe kwiatostanyi fioletowo nabiegłe pędy, roślina ozdobna i zioło. Delikatniejsza i słodsza w smaku niż gatunku, lekko korzenna. Silny wzrost, można ją prowadzić w formie drzewka.
- „Minette” liście drobne, zielone, odmiana karłowa.
- odmiana cynamonowa wzrost typowy dla gatunku, pędy fioletowo nabiegłe, kwiaty różowe, cynamonowy aromat, nie każdy będzie go w stanie zaakceptować.
- odmiana cytrynowa, kwiaty białe, pędy zielone, wzrost typowy dla gatunku.
- grecka mini, zwarty, karłowy pokrój, zielone liście, białe kwiaty,
- sałatowa, rośnie jak gatunek, ale liście są większe, delikatniejsze w smaku, nie nadają się do suszenia, ale idealnie nadają się do letnich sałatek.
Bazylia odmiana tajska.