Ładne i pożyteczne: Czosnek szczypiorek i szczypiorek czosnkowy
Czosnek szczypiorek. Allium schoenoprasum.
Szczypiorek pochodzi z Europy Środkowej, ale można go spotkać od Azji do Ameryki Północnej. Liście są cienkie, rurkowate, o długości do 30 cm, aromatyczne. Latem pojawiają się kwiaty, które mogą być w zależności od odmiany fioletowe, białe lub różowe. Jeśli chcemy pozyskać szczypiorek do swojego ogródka z nasion musimy wysiać nasiona w lutym marcu do kuwet i w maju przepikować młode rośliny do gruntu. Czosnek szczypiorek dobrze rośnie na słonecznych i lekko ocienionych, zasobnych i lekko alkalicznych stanowiskach. Szczypiorek można zrywać przez cały sezon, zimą można korzystać z roślin uprawianych na parapecie lub z mrożonego szczypioru.
Jeśli będziemy usuwać kwiatostany, liście będą delikatniejsze.
W liściach znajdziemy mnóstwo witaminy C, dlatego najlepszy jest świeży. Posiekane liście są klasyczną przyprawą twarogu, jajek, można nim także doprawiać sosy, zupy i potrawy z mięsa.
Wyróżnia się następujący odmiany czosnku szczypiorku:
- „Alba” o białych kwiatach,
- „Forescate” o jasnoczerwonych kwiatach,
- „Filo” o drobniejszych liściach,
- „Grolau” o twardych liściach o długości 30-45 cm.
Czosnek szczypiorek. Allium schoenoprasum.
Szczypiorek czosnkowy. Allium tuberosum.
Czosnek bulwiasty. Czosnek chiński.
Wyraźny aromat czosnku. Białe kwiaty zebrane w płaskie baldachy, dekoracyjne, nadaje się na rabaty, do ogrodów naturalistycznych i ogródków ziołowych. Lubi słoneczne stanowiska i przepuszczalne gleby. Roślina dorasta do 30 cm, w odróżnieniu od szczypiorku liście są płaskie.